9.6.2023

RÄMÖ, SATU: Rósa & Björk

Kustantaja: WSOY 2023

Rósa ja Björk on Satu Rämön huiman suosion saaneen Hildur-romaanin jatko-osa, jonka tapahtumat ajoittuvat vuoden 2020 helmi-maaliskuulle. Kirjan alku vaatii lukijalta hyvää muistia, sillä siinä esitellään nopeaan tahtiin useita henkilöitä, joiden paikkaa tarinassa ei vielä tiedä. Muutaman ihmisen kohdalla asia selviää varsin nopeasti, mutta jonkun henkilön yhteys itse tarinaan selviää vasta kirjan lopussa. Itse asiassa lukija tietää koko ajan asioista enemmän kuin kirjan henkilöt.

Tapahtumaketjun alkaessa rikosetsivä Hildur on Reykjavíkissa ystävänsä sairauslomasijaisena. Hän ei pidä kaupungista eikä viihdy kovin hyvin pääkaupunkiseudun sosiaalisten ongelmien keskellä. Lisäksi häntä vaivaa outo levottomuus ja ahdistus, minkä hän tietää vanhasta kokemuksesta olevan enne jostain pian tapahtuvasta pahasta. Ja murha todella onkin jo suunnitteilla.

Hän oli jo melko varma siitä, miten hänen tulisi edetä. Hän toimisi, kuten aina näissä tilanteissa toimi. Ensin hän tekisi suunnitelman, sitten hän lähtisi askel kerrallaan toteuttamaan sitä.

Hildur kutsutaan takaisin Länsivuonoille, kun paikallispoliitikko löydetään hiihtoladulta kuoliaaksi ammuttuna. Murhattu mies on Hermann Hermannsson, joka on kepulikonstein hivuttanut verorahoja taskuunsa ja ohjaillut valtuuston toimintaa turvautuen jopa lahjontaan ja kiristykseen. Varmastikin hänellä on vihamiehiä pilvin pimein, mutta olisiko joku valmis peräti murhaan? Mieshän on toiminut vain ”maan tavalla”, ajattelee Hildur.

Poliittinen väkivalta oli tähän asti ollut kananmunien heittelyä parlamenttitalon seinään ja ministerien autojen naarmuttamista. Henkirikoksia oli harvassa, ja yleensä ne olivat juoppotappelujen lopputuloksia tai liittyivät jotenkin rikollisten välienselvittelyyn.

Hilduria kiinnostaa myös toinen tapaus, lentäjän hengen vaatinut pienkoneen putoaminen mereen miltei heti nousunsa jälkeen. Tapausta pidetään lentäjän huolimattomuudesta johtuvana, mutta jokin siinä häiritsee Hilduria. Hän alkaa tutkia turmaa omin päin, vaikka varsinainen selvitystyö kuuluisikin toiselle poliisipiirille.

Poliisin työ on turhauttavaa uurastusta, mutta Hildur toteaa: Aina löytyi jotain, jos katsoi tarpeeksi läheltä… Pienet tiedonmurut voivat viedä tutkimusta yllättävästi eteenpäin, esimerkiksi tieto siitä, että poliitikon murha-aseessa on käytetty kupariluotia, jollaisia ei ole vielä yleisessä myynnissä. Hildur puolestaan innostuu kyselemään omasta menneisyydestään ihan uudella tavalla, kun hänen työtoverinsa Jakob huomaa vanhassa perhekuvassa erikoiset villapaidat.

Nykyhetkeen lomittuu tietoa Hildurin lapsuudesta aina vuodesta 1986 lähtien, jolloin hän oli tomera ja omapäinen pikkutyttö ja jo silloin tarkkavaistoinen ympäristön ilmapiirin suhteen. Lukijalle kerrotaan nyt myös hänen vanhemmistaan ja pikkusiskoistaan Rósasta ja Björkistä, jotka katosivat mystisesti vuonna 1994. Heidän kohtalostaan saadaankin lisää tietoa, mutta vieläkään eivät kaikki salaisuudet paljastu. Kai sentään sarjan kolmannessa osassa?

Kaikkea oli työntymässä pinnan alta esiin aivan liian kovalla tahdilla, mutta hän ei saanut mistään kunnon otetta. Tuntui, että mitä useamman askeleen hän otti eteenpäin, sitä epäselvemmältä kaikki tuntui.

Hildur-romaani oli monella tapaa täysosuma. Rósa ja Björk ei aiheuta ihan yhtä suurta innostusta, mutta kyllä sekin todistaa Satu Rämön kirjailijanlahjoista. Entuudestaan tutut henkilöt saavat nyt lisää syvyyttä, kun heistä löytyy ihan uusiakin puolia. Juoni on monipolvinen ja yllätyksekäs ja monessa aikatasossa kulkevan tarinan langat pysyvät kiitettävästi kirjailijan käsissä – ilmeisesti Excel-taulukon avustuksella. Jännittävää odottaa, mitä kolmannessa osassa tapahtuu!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Minäkin tykkään tästä sarjasta, koska siitä löytyy niin monenlaisia ulottuvuuksia. Hyvää työtä Rämöltä!

      Poista