22.12.2021

WELLS, RACHEL: Kissa kynnyksellä

Kustantaja: Otava 2021

Alkuteos: Alfie the Doorstep Cat

Suomennos: Elina Lustig

Alfie-kissan elämä on mennyt raiteiltaan: ensi hän menetti parhaan ystävänsä, kissavanhus Agneksen, ja sitten rakkaan omistajansa Margaretin. Nyt hänet aiotaan siirtää löytöeläintaloon, jota kissayhteisössä pidetään ”kuoleman esikartanona”. Mieluummin Alfie sentään heittäytyy kohtalon armoille ja etsii itse itselleen uuden kodin. Myötätuntoinen kollega kehottaa häntä vaeltamaan niin kauan ja niin kauas, että jokin paikka tuntuu välittömästi oikealta.

Yritin olla urhea. Vaikka olin kokematon, siitä olin varma, että en koskaan enää halunnut olla yksin. Tämän kissan oli välttämättä löydettävä syli, tai jopa monta syliä, joissa istua. Tiedostin tavoitteeni ja kasasin rohkeuteni rippeet. Toivoin ja rukoilin, että kanttini kestäisi.

Alfien vaellus on pitkä ja vaarallinen, ja komea kolli laiha ja takkuinen ennen kuin oikealta tuntuva katu tulee vastaan. Kadun muut kissat eivät ota ruoasta ja huomiosta kilpailevaa uutta tyyppiä ihan ilman mielenilmauksia vastaan, mutta laiskanpulskea ja lihava Tiikeri ottaa Alfien ystäväkseen.

Tiikerin neuvosta Alfie keskittyy tarkkailemaan juuri myytyjä taloja ja vastikään vuokrattuja asuntoja. Alfie on jo itsekin kokenut, että ei voi turvautua yhteen ainoaan omistajaan, ja kollega vahvistaa näkemyksen:

elät enimmän osan aikaa jossain tietyssä paikassa mutta käyt myös muiden talojen ovensuussa, kunnes he päästävät sinut sisään… kynnykseltä toiselle kiertävä kissa sai moninkertaiset ruoat, kun monta eri perhettä ruokki sitä, ja sitä hyväiltiin ja hemmoteltiin ja sen elämä oli erittäin turvallista.

Kotien etsiminen ei käy ihan kädenkäänteessä. Joiltakin kynnyksiltä Alfie ajetaan inhoten heti pois, joissakin paikoissa häntä suorataan pelätään, mutta joissakin tapauksissa sinnikkyys palkitaan ja ihmisen ärtyisän pinnan alta voikin paljastua todellinen pehmo. Alfiella on lopulta neljä tukikohtaa: kaksi omakotitaloa kissanluukkuineen ja paritalon kaksi vuokra-asuntoa.

Paljastuu, että kaikilla Alfien valitsemilla ihmisillä on jokin ongelma. Claire on surullinen ja katkera, koska aviomies on lähtenyt toisen naisen matkaan ja koska uuden kumppanin löytyminen vaikuttaa toivottomalta. Jonathan puolestaan on menettänyt hyvän työpaikan Aasiassa ja harmittelee suuren talonsa yksinäisyydessä epävarmaa tulevaisuuttaan Lontoossa. Kissan läsnäolo ja kehräys lohduttaa heitä kumpaakin ja Alfie puolestaan saa nauttia herkuista (Jonathanin luona katkaravuista!).

Paritalon vuokra-asunnossa asustavat pienen vauvan vanhemmat Polly ja Matt. Polly on kestämisensä äärirajoilla hoitaessaan lakkaamatta itkeskelevää vauvaansa ja pelkää tekevänsä lapselle tai itselleen jotain pahaa. Ehkä hän ei sovi lainkaan äidiksi! Paritalon toisessa puolikkaassa asustelevat puolestaan puolalaiset Thomasz ja Franceska kahden poikansa kanssa. Franceska näyttelee urheaa ja vain Alfie tietää, miten suunnattomasti tämä kaipaa kotimaataan ja etenkin äitiään.

Alfien on nyt pantava toimeksi ja ruvettava järjestelemään ihmistensä asioita, jotka tuntuvat olevan pahasti sotkussa. Se vaatii juoksentelua tassut kipeinä paikasta toiseen ja ehkä muutakin kärsimystä, mutta sylien sopiva määrä on nyt kerta kaikkiaan turvattava!

Kissa kynnyksellä -teos kuuluu feel good -kirjallisuuteen. Kissahan hellyttää pelkällä läsnäolollaankin, mutta Alfie on lisäksi viisas, myötätuntoinen ja rohkea toimija, koska on saanut alkuperäisessä kodissa osakseen paljon rakkautta ja koska on joutunut kokemaan myös ikäviä asioita. Kirja ei ole liian imelä, vaan juuri sopiva hyvää mieltä tuottamaan.

2 kommenttia:

  1. En tämäntyyppisiä kirjoja yleensä lue, mutta vannoutuneena kissaihmisenä voisin tarttua tähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, toki on hieman naiivia esittää kissa ihmismäisesti ajattelevana ja toimivana, mutta kyllä se näin jouluna sopii! Herttainen tarina!

      Poista