25.1.2010

ECHLIN, KIM: Kadonneet

Kadonneet -kirjan alku on kevyt ja romanttinen. Eletään vuotta 1979, kun 16-vuotias montrealilainen Anne tutustuu itseään viisi vuotta vanhempaan Sereyhin, Kambodžan sisällissotaa paenneeseen yliopisto-opiskelijaan ja muusikkoon. Molemminpuolinen rakkaus on kuin luonnonvoima ja kuuro kaikille neuvoille ja varoituksille. Sitten Kambodžassa tapahtuu poliittinen muutos ja Serey uskaltaa palata kotimaahansa selvittämään sukulaisten kohtaloa. Kuluu 11 vuotta eikä Anne kuule Sereystä mitään. Rakkauttaan hän ei kuitenkaan unohda.

Uusi käänne Kambodžan historiassa tuo maan taas uutiskuviin ja ihmeellisen sattuman ansiosta Anne tunnistaa lyhyestä välähdyksestä Sereyn. Annea ei pidättele mikään, vaan hän matkustaa välittömästi Kambodžaan etsimään rakastettuaan. Lisää uskomattomia asioita tapahtuu: Anne löytää kuin löytääkin Sereyn ja rakkaus palaa yhtä suurella liekillä kuin ennenkin. Mutta edes ikuinen rakkaus ei pysty pelastamaan ihmisiä maassa, josta puuttuu sananvapaus ja oikeusturva.

Kanadalainen Kim Echlin käsittelee teoksessaan rakkauden voimaa, kaipuuta ja muistoja sekä ihmisessä piilevää pahuutta. Kambodžan verinen historia tulee miltei sietämättömän lähelle lukijaa. Asiaa helpottaa jonkin verran Echlinin kaunis kieli ja myös se, että kirjan luvut ovat hyvin lyhyitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti