29.1.2010

PIDÄ AIVOSI KUNNOSSA

Pidä aivosi kunnossa on suomalaisten asiantuntijoiden perusteellinen ja selkeä teos ihmisen aivoista ja niiden kunnossapidosta. Työryhmän teesi on: aivojen hyvässä vireessä pitäminen on sijoitus tulevaisuuteen ja kunnossapito elinikäinen projekti! Jo keski-iässä kannattaa ruveta tarkkailemaan verisuonten kuntoa, mutta myöhäisemmälläkin iällä tehty elämäntaparemontti tuottaa hyviä tuloksia.

Kirja esittelee aluksi aivojen rakenteen ja toiminnan pääperiaatteet sekä aivoja uhkaavat sairaudet eli verenkierto- ja sydänsairaudet. Aivot ja sydän pitävät samoista asioista: oikeanlaisesta ravinnosta, monipuolisesta liikunnasta ja riittävästä levosta. Unihäiriöisten avuksi kirjassa on 30-kohtainen unipolku, jonka vinkit ovat hyvin yksinkertaisia ja jokaiselle mahdollisia toteuttaa – onko välttämättä tullut mieleen, että hampaiden harjauskin auttaa unensaannissa. Työ on terveyttä ylläpitävä voima, mutta ilman terveyttä – ja etenkin ilman aivojen terveyttä – kukaan ei jaksa työssä. Työn lisäksi tärkeitä ovat perhe, harrastukset ja ystävät. Aivoille haitallisia asioita taas ovat tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö ja ylipaino. Näistäkin asioista kirjassa puhutaan, mutta asiallisesti ja pelottelematta.

Yhtenä osiona kirjassa käsitellään muistin toimintaa, muistihäiriöitä ja muististrategioita. Mukana on muistipolku eli 30 vinkkiä, joiden avulla tukea asioiden muistamista. Aivojakin voi ja kannattaa voimisteluttaa!

Kirjan lopussa on joitakin testejä, joiden avulla voi tarkistaa, onko aihetta elämäntaparemonttiin. Lisäksi luetellaan järjestöjä ja www-osoitteita, joiden kautta saa lisätietoa ja tukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti