4.1.2010

OLKINUORA, HILKKA: Nyt, aina : Pieni katumusoppi

Pastori ja kolumnisti Hilkka Olkinuora puhuu kirjassaan Nyt, aina : Pieni katumusoppi ihmisenä olemisen eri puolista. Hän ei saarnaa eikä pelottele, vaan rohkaisee. Ennen kaikkea hän kannustaa ihmisiä opettelemaan suurempaa armeliaisuutta omaa itseään kohtaan, sillä kaduttavaa riittää jokaisella. Tietenkin pitäisi osata valita tarjolla olevista vaihtoehdoista se, jota arvelee vähiten katuvansa, mutta varmoja vastauksia ei ole olemassakaan. Ihmisen menneisyys vaikuttaa hänen valintoihinsa ja valinnat puolestaan vaikuttavat tulevaisuuteen. Eli: ”Nyt on aina. Aina on nyt.”

Kirja on jaettu vapaasti vuodenaikojen mukaan. Se käsittelee elämää syntymästä kuolemaan eri puolineen, eri tunteineen, eri tekoineen. Luvut ovat lyhyitä, samaten lauseet. Silti kaikista käsitellyistä asioista löytyy niin monta eri näkökulmaa, että ahaa-elämyksiä tulee lukijalle kaiken aikaa: tuota en ole tullut itse ajatelleeksikaan. Jokaisen luvun lopussa kerrataan, mitä on aihetta katua ja mitä ei. Suurimmaksi katumuksen aiheeksi nousee elämätön elämä eli jumittuminen tällaisiin asioihin: ylpeys, linnoittautuminen, pyyhältäminen, kyynisyys, itsekkyys, pelkuruus, työhulluus, ankaruus ja suuren onnen tavoittelu. Rauhan saa kun lakkaa ottamasta itseään liian vakavasti ja myöntää, ettei elämä ole meille velkaa yhtään mitään – se on vain elämää.

1 kommentti:

  1. Sain kirjan lahjaksi ja innostuin lukemaan sen ahmimalla muutaman työmatkan aikana. Tuli uusia näkökulmia vanhoihin asioihin. Toisen lukukerran teen mietiskellen. Kirjaan on helppo palata ja lukea kappale sieltä, toinen täältä, milloin vain. Tällaista hyvää elämänviisautta on myös kiva jakaa eteenpäin ystäville. - Pipaluk

    VastaaPoista