8.6.2021

UNGE, CHRISTIAN: Läpi veden, läpi tulen

Kustantaja: Tammi 2021

Alkuteos: Går genom vatten, går genom eld

Suomennos: Anu Heino

Hajota ja hallitse. Ei mitenkään epätavallista miespuolisten ylilääkäreiden keskuudessa. Ei auttanut kuin kestää. Purra hammasta.

Tukholman Nobelsairaalan akuuttilääkärin Tekla Bergin päivystysvuorolla tilanne on kaoottinen, kun samaan aikaan pitäisi elvyttää Gaucherin taudista kärsivää pientä poikaa ja hoitaa pahasti puukotettua nuorta miestä. Työrauhaa ei ole nimeksikään, kun ympärillä pyörivät pikkupojan ärhäkkä isä, puukotuksen uhrin jengitoverit ja Teklan virheitä vaaniva ylilääkäri. Onnistuakseen Teklan on turvauduttava uskomattomaan valokuvamuistiinsa ja huulipunahylsyssä säilyttämiinsä amfetamiinipommeihin.

Seuraavaksi Tekla onkin jo auttamassa läheisen tornitalon räjähdysmäisessä tulipalossa loukkaantuneita potilaita. Yksi potilas on pahasti palanut, mutta juuri ja juuri hengissä. Jostain syystä Tekla alkaa epäillä, että tämä mies saattaisi olla hänen kateissa oleva veljensä Simon. Veli on ollut nuoresta asti huumekoukussa ja syyllistynyt monenlaisiin typeryyksiin, joista isosisko on hänet aina pelastanut. Huolestunut Tekla päättää seurata tämän miehen tilannetta erityisen tarkasti.

Teklan henkiset voimavarat asetetaan yhä suuremmalle koetukselle, kun hänet vedetään mukaan Nobelsairaalan johtajan Monica Carlssonin kunnianhimoisiin suunnitelmiin. Monica on häikäilemätön nainen, jonka jokaisella sanalla ja teolla on tarkoitus, ja joka ei kaihda kieroja temppuja tai kiristystä nostaakseen rapistumaan päässeen ja vanhanaikaisen sairaalansa taas huipulle.

Eikä tässä kaikki, vaan Tekla joutuu Simonin asioita selvitellessään napit vastakkain alamaailman kanssa. Venäjän turvallisuuspalvelun FSN:n kanssa yhteistyötä tekevällä uzbekistanilaisen Victor Umarovin johtamalla järjestöllä on omat suunnitelmansa palovammapotilaan ja Simonin suhteen.

Läpi veden, läpi tulen -teos sisältää vähän kaikkea: toisaalta jengisotaa, huumekauppaa, korruptoituneita poliiseja ja juonittelua ja toisaalta sairaalan sisäistä valtataistelua ja hierarkiaa, naisen asemaa lääkäripiireissä, perheongelmia ja ihmissuhdevaikeuksia. Vyyhti on melkoinen, mutta pysyy kiitettävästi kasassa.

Tekla Berg on epätavallinen sankaritar. Huumekoukkuun jäänyt lääkäri, joka uskaltaa tehdä epäsovinnaisia ja riskialttiita ratkaisuja. Lääkäri, joka ei rohkene paljastaa erikoislaatuista muistiaan, koska naisen ei sovi näyttää fiksummalta kuin mieskollegat. Veljeään ehdottomasti rakastava sisko, joka ei tätä suojellessaan pelkää oman henkensä vaarantamista. Väsynyt. Ulkonäöstään piittaamaton.

Ruotsalainen Christian Unge (s. 1972) on työskennellyt Lääkärit ilman rajoja -järjestössä ja toimii nyt sisätautien ylilääkärinä Karoliinisessa yliopistosairaalassa. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia, esimerkiksi muistelmansa Har jag en dålig dag kanske någon dör. Dekkari Läpi veden, läpi tulen on ensimmäinen osa Tekla-sarjasta ja ensimmäinen Ungelta suomennettu teos. Kirja on asiantunteva, viihdyttävä, nopealukuinen ja vauhdikas, joten jatkoa jää odottamaan kiinnostuneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti