23.6.2021

WIKSTRÖM, SANNA: Elämä ensin

Kustantaja: Otava 2021

Vuonna 2010 Sanna Wikström ja Pequ Nieminen perustivat Hidasta elämää - hyvinvointisivuston, jonka ydinteemoja ovat luonnollinen elämäntyyli, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja henkinen kasvu. Sanna Wikström käsittelee näitä teemoja helppolukuisessa romaanissaan Elämä ensin, jonka henkilöt ovat aikuisia versioita Astrid Lindgrenin tunnetuista hahmoista.

Nelikymppiset Peppi, Annika ja Tommi ovat olleet ystäviä lapsuudesta asti. Peppi on rempseä ja boheemi tyyppi, joka ei oikein hallitse kanssakäymisen kuvioita. Hän myy kukkia torilla, asuu vanhassa puutalossa ja pitää rahansa kätkettyinä sukanvarteen. Annika taas on työmäärästä stressaantunut juristi, joka omistaa kerrostalossa kokonaisen kerroksen ja jonka elämä on järjestelmällistä ja tapauksetonta. Annikan kaksosveli Tommi tienaa rahaa maailmalla.

Sitten Annika menee väsymyksen ja vatsakipujen vuoksi lääkäriin ja kuulee olevansa raskaana. Lisäksi lääkäri löytää hänen rinnastaan patin. Annika pitää tätä varmana kuolemantuomiona ja toivoo vain elävänsä tarpeeksi pitkään saattaakseen lapsensa maailmaan. Järjestelmälliseen tapaansa hän valmistautuu väistämättömään laatimalla ”Näin kuolet hyvin” -listan: kuolinsiivous, hautajaisjärjestelyt, lapsen tulevaisuuden turvaaminen…

Peppi pysyttelee vahvana, on aina valmis jättämään kaiken muun ja rientämään ystävänsä tueksi. Hän suostuu Annikaa rauhoittaakseen myös asioihin, joihin ei muuten koskaan ryhtyisi. Annika on päättänyt, että hänen kuoltuaan Pepistä tulee pienokaisen äiti, mutta voiko lapsi olla ilman isää? Biologisen isän henkilöllisyys on tuntematon, joten Pepille on löydyttävä nopeasti (mies)kumppani. Annika ryhtyy järjestämään treffejä.

Pepin treffit eivät tietenkään mene suunnitelmien mukaan, mutta eivät ihan hukkaankaan. Annikan ja Pepin ympärille muodostuu vähitellen aivan uusi, värikäs perhe – isähahmoja ja viisas, lempeä mummo, joka opettaa kaikille, miten olla kiitollinen elämän pienistä ja arkisista asioista. Olla kiitollinen siitä, että on olemassa. Elää elämä ensin.

Ja minä en ollut osannut olla kiitollinen mistään silloin, kun kaikki oli vielä hyvin. Olin nähnyt vain virheet, epätäydellisyydet ja tekemättömyydet. Se oli saanut elämän tuntumaan kamppailulta päivästä toiseen.

Kepeän ja romanttisen juonen varjolla kirja käsittelee suuria asioita. Missä piilee ihmisen arvo – muiden hyväksi työskentelyssäkö? Saako ihminen olla itsekäs? Eikö menestykseensä panostanut ihminen itse asiassa ole syrjäytynyt? Muun muassa näistä asioista Annika kirjoittaa tulevalle lapselleen kirjeissään, kehottaa tätä kuuntelemaan sydäntään ja rakastamaan.

Elämässä on kyse siitä, että kysyt sydämeltäsi, mihin se haluaa viedä ja teet niitä asioita, joista nautit.

Elämä ensin on toisaalta kepeää chick litiä ja toisaalta elämäntaidon oppikirja. Juonikuviot ovat paljolti arvattavissa etukäteen ja syvälliset keskustelut paikoin hieman teennäisiä. Silti kirja on hauska ja viehättää ystävyyden ja henkisen kasvun kuvauksena. Ehkäpä viihderomaanin muotoon kirjoitettu teos tavoittaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät tarttuisi tietokirjaan, ja saa heidät pohtimaan elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Minusta yhden ihmisen ainutkertainen elämä on kuin tähdenlento aikojen helminauhassa. Toisten lento on pidempi kuin toisten, mutta kaikkeuden ajassa niiden pituuksia ei erota. Niin lyhyt on elämä. Minusta sitä ei voi tuhlata mihin tahansa. Jos aina ajattelee, että ryhdyn huomenna johonkin, voi olla, että huomenna on liian myöhäistä. On ryhdyttävä heti. Mitä sitten jos asiat menevät eri tavalla kuin oli suunnitellut, niinhän elämässä kuitenkin lopulta käy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti