5.11.2012

ALA-HARJA, RIIKKA: Maihinnousu

Riikka Ala-Harja (s. 1967) on kirjailija ja Teatterikorkeakoulusta valmistunut dramaturgi. Hänen teoksestaan Maihinnousu nousi mediakohu: kirjailija oli käyttänyt sukulaispojan sairautta teoksensa materiaalina ja näin lisännyt ja pitkittänyt pojan vanhempien surua. Ala-Harja itse puolustautui sillä, ettei kirjailija voi kirjoittaa luotettavasti, jollei tunne aihettaan. Tässä piilee toki ihan todellinen eettinen ongelma, mutta ilman kohua olisi tavallinen lukija lukenut Maihinnousu –teoksen puhtaasti romaanina eikä dokumenttina.

Julie on nuori ranskalaisnainen. Hän elää Normandian rannikolla aviomiehensä ja kahdeksanvuotiaan tyttärensä kanssa. Lupaava tiedenaisen ura on avioliiton myötä hiipunut ja väitöskirja liittoutuneiden maihinnoususta pantu jäihin, mutta Julie pystyy kuitenkin hyödyntämään asiantuntemustaan turistioppaana. Kaikki näyttää hyvältä, mutta sortuu hetkessä. Emma-tyttären oudot mustelmat paljastuvat leukemiasta johtuviksi. Aviomiehen oudot poissaolot puolestaan paljastuvat rakastajattaresta johtuviksi. Julien kestävyyttä koetellaan, mutta onneksi hänellä on tuskien kautta voittoon kulkenut ystävätär, joka osaa auttaa oikealla tavalla:

Avaisit silmäsi, Alice usein sanoo. Valoa tulee kun avaa silmät.

Julie kertoo turisteille miltei inhorealistisesti maihinnousun vaiheista. Sota on veristä ja sen tuho sattumanvaraista, mutta se loppuu kuitenkin aikanaan. Emmankin taistelu syöpää vastaan on vaikea ja pitkä. Äiti voi vain todeta avuttomuutensa, tyttöä auttavat parhaiten muut ihmiset. Ala-Harja kuvaa hyvin äidin tuskaa ja välillä jopa vainoharhaista suhtautumista lapsen lähipiiriin. Kieli on miltei arkista, mutta se ei kuitenkaan peitä tunteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti