19.5.2021

ROSENBERG, RIIKKA-MARIA: Ninon : rakkauden mestari

Kustantaja: Teos 2021

Anne de Lanclos eli Ninon de Lenclos syntyi vuonna 1623. Henri-isä oli alemman aatelissuvun köyhtynyt vesa, joka hurmasi hyvämaineisen aatelisneitosen Marie-Barben niin, että tämä varoituksista huolimatta lähti miehen matkaan. Hurmaava Henri osoittautui huikentelevaiseksi tuhluriksi, joka lopulta lähti maanpakoon ikävästi päättyneen kaksintaistelun jälkeen ja jätti  vaimonsa selviämään yksinään rahattomassa taloudessa.

Jotain tulevaisuuden kannalta arvokasta isä oli tyttärelleen opettanut: kirjallisen sivistyksen, keskustelutaidon, käytöstapojen hallinnan, taidon tanssia ja soittaa luuttua. Kun tähän yhdistettiin neljätoistavuotiaan tytön viattomuus, oli Marie-Barben helppo hankkia tyttärelleen arvovaltainen rakastaja – kardinaali Richelieu. Iäkäs kardinaali puolestaan opetti neitoselle taitoja, joiden ansiosta tästä aikanaan tuli 1600-luvun Ranskan kuuluisin kurtisaani.

Pariisissa kukoistivat lihan ilot kaikkine variaatioineen ja elostelevat aatelismiehet olivat himojensa vankeja. Tässä kokonaisuudessa juuri tyttölapsen henkiin jääminen ei ollutkaan ollut täydellinen katastrofi. Neidoksi varttumassa oleva lapsi oli sittenkin ollut sijoitus, jonka eteen oli kannattanut uhrata useampikin sol.

Vielä toistamiseenkin äiti onnistui hyötymään tyttärensä neitsyydestä – tällä kertaa kylläkin pikkupullosta tiputellun karitsanveren avulla. Äidin kuoleman jälkeen Ninon perusti hienostuneen salongin, jossa aatelismiehet ja poliittiset vaikuttajat illastivat, kujeilivat, seurustelivat ja musisoivat. Joku onnekas mies saattoi päästä emännän katosvuoteeseenkin, mutta Ninon oli aina se, joka teki valinnan.

Kun Ninon alkoi herättää liikaa pahennusta pariisilaisten keskuudessa, poistui neito vapaaehtoisesti vuodeksi luostariin parantelemaan mainettaan. Luostarin suojissa hän kävi myös synnyttämässä tultuaan vahingossa raskaaksi. Kolmannen kerran Ninon oli luostariin suljettuna siveän leskikuningatar Anna Itävaltalaisen toimesta, mutta silloinkin Ninon oli voittaja: kruunusta ja protestanttisesta uskosta luopunut Ruotsin kuningatar Kristiina etsiytyi keskustelemaan Ninonin kanssa.

Ninoninkin elämään osui unelmien rakkaus. Markiisi de Villarceaux (1619–1691) oli naistenmies, mutta Ninonia hän rakasti aidosti vuosikausia ja suhteen loputtuakin piti huolta sekä Ninonista että pariskunnan yhteisestä pojasta. Ennen kuolemaansa hän jopa tunnusti Louis-François’n pojakseen, mikä takasi nuorelle miehelle hyvän tulevaisuuden ja täytti Ninonin salaisimmat toiveet.

Rakastan häntä edelleen suuresti, hän on sydämessäni, kehossani, mielessäni. Jos ihmisillä on sielu, meidän sielumme ovat yhteen kietoutuneita.

Vanhemmiten Ninon saavutti jo monen naistenkin kunnioituksen ja ystävyyden. Arvostusta lisäsivät ominaisuudet, jotka useimmiten liitettiin miehiin: kyky säilyttää salaisuudet, olla aina luotettava ja hoitaa taloutta kaukokatseisesti. Hän eli mukavasti ja häpeilemättä itsenäisen naisen elämää joutumatta kokemaan suuria onnettomuuksia tai sairauksia. Vuonna 1705 kuollut Ninon saattoi kyllä olla ylpeä saavutuksistaan.

Hän oli aina seissyt valintojensa takana ja ollut se keneksi oli syntynyt. Hän oli ehkä joutunut nöyrtymään, luopumaan rakkaudesta, mutta hän ei ollut suostunut luopumaan siitä mihin oli eniten uskonut: naisen vapaudesta.

Jälkisanoista selviää, miten rajallisista ja usein epäluotettavista lähteistä Rosenberg on Ninonin elämäntarinan rakentanut. Ajankuva kmuodostuu runsaista yksityiskohdista: historiallisista tapahtumista, ihmisten tavoista ja ajatusmaailmasta, kuvauksista ruoista, vaatteista, sisustuksista…  Kirja ei kuitenkaan ole raskassoutuinen, vaan hyvää, kepeää viihdettä. Älykäs ja kiihkeä Ninon on tietenkin etualalla, mutta huomionarvoinen on myös hänen pitkäaikaisin ja läheisin tukijansa, hyväsydäminen ja neuvokas kamarineito Mademoiselle Marchand.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti